הרבה פעמים אני מלווה תהליכים שאנשים אומרים שאין להם מוטיבציה לעשות , שהם בדיכאון , שהרבה פעמים הם התחילו משהו ועזבו באמצע ולכן הם לא מתקדמים. ומרגישים שהם בגלגל שחוזר על עצמו ובתחושת תקיעות שלא יצליחו לצאת ממנה לעולם. הם מדברים על זה שאין להם כבר מוטיבציה ונכנעו לדיכאון. ועדיין הם בסופו של דבר הרימו טלפון, שלחו הודעה או הסכימו להיפגש באמצעות תיווך של משפחה. ומזה כבר אפשר להבין שהרצון אצלם קיים. ויכול להיות שהבעיה היא לא בהכרח המוטיבציה שלהם, אלא יותר הכווין שאליו הם מנווטים את האנרגיות והמאמצים שלהם. ציפיות ויעדים שהם קובעים לעצמם שאינם ראליים כרגע, השוואות שהם עושים לאחרים או אפילו לעצמם בתקופות שבהן הרגישו יותר טוב. מה שמראש די מוביל את התהליך לרמת קושי והתמודדות גובהה. כי אין מה לעשות לדיכאון כמו לכל התמודדות נפשית יש מחיר. והשפעה על איכות החיים והיכלות של אדם.
ככה שתהליך ליווי יהיה שינוי בצורת העבודה וההבנה שלהם של מה זה אומר תהליך. שקודם אנחנו נתייחס לחוויה שלהם כרגע, לחוויות העבר במידע וצריך ורק לאחר מכן נתחיל לעבוד באמת. כי לרצון והמוטיבציה לשינוי יש חשיבות עצומה. אך היא צריכה להיות מלווה בנכונות להתמדה בתהליך. והבנה שיהיו בו גם חלקים פחות כיפים, איטיים שדורשים לשבת ולחכות. שבהם אנחנו נבנה ונשדרג יכולות אחרות. כי את הרצון והמוטיבציה למשהו אחר כבר יש להם מה שחסר זה ההבנה שעיכוב, אי השגה של יעד בצורה מהירה ושינויים בדרך זה מה שהם צריכים ללמוד לקבל. זאת הסיבה שכנראה דברים לא עבדו להם בעבר וזה גם מה שיעזור להם לא רק בהתמודדות הנוכחית. אלא קדימה בחיים כאשר יתמודדו שוב עם גל של דיכאון או בכל התמודדות אחרת שתהיה להם. כי כבר יהיה להם ניסון וכלים כדי שיוכלו לעשות זאת בעצמם.
הבסיס של תהליך הליווי יהיה קודם הבנת הדיכאון או התמודדות שלהם. לדבר כדי שיוכלו להסביר מה זה אותו הדבר שאיתו הם מתמודדים. כיצד הוא משפיע על המחשבות, הרגשות וההתנהגות שלהם. ולמה זה מקשה עליהם למצוא מוטיבציה להתחיל שוב בתהליך. ככה שנבצע פגישות שעוסקות בהתמודדות עם המצב הפנימי שלהם, ולאחר שנגיע למצב שבו ירגישו מוכנים נקדם את המטרה שהם בחרו לעצמם. כי מתוך הבנה והניסיון שלי אין אפשרות ללוות באמת מישהו אם הוא לא מרגיש שאתה איתו. שאתה מבין, רואה אותו ובאמת בה להושיט לו יד על מנת לעזור לו לקום מהמקום שכרגע הוא נמצא ולצעוד איתו ליעד שאליו הוא רוצה.
ככה שבתהליך הליווי אני מתמקד גם במצב האישי שלהם וגם עוזר בליצור מציאות אחרת . מציאות שבה יתאפשר להם לחוות את החיים בצורה אחרת. וגם דואג להסביר להם שהאחריות על איך היא תראה תלויה בכמה הם מחויבים לתהליך ודואגים לקדם אותו. שרוב השינוי של אותה מציאות יתבצע על פעולות עצמאיות שלהם :
קביעת מטרות קטנות: קביעת מטרות קטנות וברות השגה, אשר יכולות לעזור לחוות תחושת הצלחה ולבנות ביטחון עצמי. פירוק של המשימות גדולות לגורמים הקטנים ביותר ככה שבכל יום יוכלו לקדם משהו.
בניית לוז שבועי: יהיו כאלו שיעדיפו שגרה יומית קבועה ויש כאלו שיצטרכו דווקא גיוון בימים ויעדיפו להעמיס על עצמם בימים מסוימים ובאחרים לנוח. ככה שבעצם ניצור סרגל מאמצים מותאם לתהליך האישי שאותו הם עוברים.
פניה לקהילה: לבדוק איזה משאבים יש להם בסביבה שלהם שיכולים לעזור להשיג את המטרה. האם יש משהו בקהילה שיכול לקדם אותם. לדוגמא אם המטרה היא להיות יותר בקשר עם אנשים מה מתקיים בעיר שלי? איפה יש אנשים עם נושאים עניין דומים לשלי?
לדבר עם עצמם אחרת: ללמוד להתייעץ ולהקשיב יותר לעצמם, יכול להיות שבפעמים קודמות הם ניסו לרצות אחרים ותהליך שאמור להיות אישי שלהם, הונע ממניעים חיצוניים שלא תאמו את השאיפות שלהם ולכן לא צלח.
לחגוג התקדמות: להשים לב לתחושה הפנימית שלהם תוך כדי התהליך ולהרים לעצם כאשר עשו החלטה נכונה או סיימו משימה. לא לחפש תמיד את החיזוק החיצוני אלא לדעת להוקיר את עצמם.
שדרוג מעטפת טיפולית : ליצור להם מעטפת טיפול ותמיכה . לבנות אתם את ההבנה שגם שאחרי המשימה תושג והתהליך יושלם. הם צריכים שיהיה מישהו שיעזור להם להחזיק את קשיי היומיום ושהעדיפות היא למישהו שאין להם איתו קשר אישי. יכול להיות מטפל מתאם קופת החולים או איש מקצוע דרך אחד משירותי סל שיקום. אך שלא יהיו לבד ושתמיד יהיה להם אל מי לפנות.
מסתכלים על העתיד: להחזיק לאורך הדרך שכל מה שאנו עוברים עכשיו הוא זמני ולמען זה שעוד כמה שבועות יתאפשר לנו משהו אחר. מבחינה פנימית וגם מבחינת האפשרויות שיפתחו בפנינו בזכות העבודה שאנו עושים.
ככה שבעצם נוצר תהליך שבו יש התמודדות גם עם קושי אותו הם חווים כרגע, התקדמות במטרה שבחרו לעצמם. בניה של כלים לצד חוויה של הצלחה שלא חוו והרגישו הרבה זמן. חוויה של הצלחה במשהו שהם עשו ולא נעשה בשבילם. ובעיקר הגברת תחושת המסוגלות הפנימית שלהם.
Comments