top of page
תמונת הסופר/תYosi Davilla

איך בוחרים מסגרת טיפולית בריאות הנפש?




בתחום בריאות הנפש קיימות מספר רב של מסגרות טיפול אשר כול אחת מציע ומשמשת תפקיד שונה בתהליך השיקום והתמודדות לאחר מכן בחיי היום היום. המסגרות מתחלקות לסוגים שונים לפי מצבו של כול אחד וחלקן גם נועדו על מנת לשרת סוגים שונים של אוכלוסיות ולכול אחת מהן יש את ההיתרונות והחסרונות שלה.

נתחיל עם מסגרות האשפוז והחלופות שלהן אשר קיימות בארץ, בישראל קיימות מספר מסגרות אשפוז שונות שהחלוקה אליהן מתבצעת לפי השיוך הגיאוגרפי אך קיימת אפשרות של מעבר לפי רצון של מטופל ממסגרת אחת לאחרת לפי התפוסה אשר קיימת בה. מסגרות האשפוז בבתי החולים בדרך כלל משרתות אנשים בהתקפים פסיכוטיים ומצבי קיצון אחרים כמו סכיזופרניה אקטיבית או דכאון מלווה בניסיונות אובדניים, ולכן גם דוחות קבלה של אנשים אשר אינם במצבים אלו ומחזירה אותם לקהילה. במצב כזה קיימת אפשרות של חלופות אשפוז כמו בתים מאזנים שנכון להיום גם קיים מימון של חלקם על ידי קופות החולים. ( קישור לרשימה מעודכנת מיולי 2021 https://www.health.gov.il/Subjects/mental_health/treatment/Documents/ballancing-homes.pdf ). הבתים המאזנים מציעים בדרך כלל חלופה מתאימה יותר להרבה אנשים ומציעים טיפול שמתמקד יותר בצד הטיפולי באמצעות שיחות, ריפוי ועיסוק ופעולות קבוצתיות. כך שהם בעצם מהווים בסיס להמשך טיפול בקהילה ולכן חשובה מאוד השאלה של מה עושים ביום אחרי היציאה מהם וכאשר חוזרים הביתה כדי לא לחוות הדרדרות נוספת שיכולה להיות קשה יותר כאשר אין המשך טיפולי וחוזרים למצב שהיה לפני ההגעה אליהם.


מציאת מטפל בין אם זה פסיכולוג/ CBT/ NLP/ פסיכודרמה ועוד כול מיני סוגי טיפולים אישיים.

בנושא הזה כמו בעניין התרופות הפסיכיאטריות לכול אחד עובד משהו אחר ובצורה אחרת, הדבר החשוב זה שמשהו עובד. כול עוד הקשר עם המטפל הוא נעים ויש כנות כך שאפשר לדבר ולדון עם המטפל על כול דבר שמפריעה ומציק במחשבה אז יש בסיס מצוין לבצע התקדמות. השאלה אחר כך היא האם באמת יש התקדמות ויש צורך לבחון את זה במספר שאלות בסיס:

  • איך אני מרגיש עם עצמי?

  • האם אני משיג מטרות שנקבעו בתחילת התהליך?

  • איך אני מרגיש במהלך הפגישות?

  • איך אני מרגיש כלפי המטפל והאם קיים לי תלות בו?

השאלות האלה נועדות לבחינה של התהליך ולא אמורות להיות להן תשובות לאחר פגישה אחת או שתיים, אלא אם מישהו נמצא כבר בתוך תהליך ורוצה לבחון את רמת היעילות שלו. כי אם אין לי שיפור בתחושה העצמית שלי לאחר תקופה בטיפול אז כנראה ששיטת הטיפול אינה מטיבה איתי או שהיא לא משרתת את המטרות שהוצבו בתחילה כי זה אמור להיות הסיבה הראשונה שבגללה פניתי לכך. בנוסף אם קיים קשר של תלות במטפל אז צריך לבחון האם הקשר הוא אכן מיטבי ולא מתפתח פה קשר של תלות שיכול להיות בעייתי כי מה קורה כאשר המטפל לא עונה לי או לא זמין לתקופה מסיבות אישיות? איך בוחנים את זה האם כול דבר שאני עושה אני מעדכן ומחכה לאישור שלו, האם אני מרגיש פגוע שהוא לא עונה לי או חרד.


בנוסף קיימים שירותים נוספים של סל שיקום אשר נותנים שירותים שהם ייעודים למתמודדי נפש שפירוט שלהם ניתן לראות באתר של משרד הבריאות:

שעליהם יש הרחבה באתר או שניתן לפנות אלי במייל בצורה אישית ואשמח לעזור בנושא:




 


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page